Profil

Om Sydjysk Glas ApS

​Vi har en lang og stolt historie bag os som vi gerne vil dele med jer.

​1907

Glarmesterfirmaet H. Pallesen & Søn er grundlagt 1907 af Niels Peter Pallesen, der som farende svend kom fra Horne ved Varde omkring år 1900. Han blev gift i 1901 med Kristine Salting fra Dyndved og arbejdede indtil 1906 hos glarmester Fischer i Augustenborg, hvorefter han startede med sin egen forretning på adressen Nørregade 17, Guderup.

​Når man skulle på arbejde dengang, foregik det til fods, på cykel eller med tog. Nu var det ikke sådan, at man blev bestilt til at komme. Man var selv opsøgende – lidt i retning af skærsliberne og dem, der kom for at tilbyde at klinke porcelænet, der var gået i stykker siden sidst. Man gik fra gård til gård med en trækasse på ryggen, hvori der både var glas og værktøj, kit, kridtpose, kittekniv og naturligvis diamanten.

​Hvor han kom frem, spurgte han gerne folk, om de kendte nogen, der manglede glas, eller om der blev bygget noget i nærheden, så da Niels Pallesen en dag kom til Elstrup, hvor man netop var ved at opføre et nyt hus, spurgte han, om de manglede glas til vinduerne. Dette havde man imidlertid, ”men i Tandslet er de ved at bygge noget,” blev der svaret. Pallesen rejse da med toget til Tandslet – kun for at erfare, at det var et møddingssted, man var ved at opføre.

1910

I 1910 fik Niels og Kristine en søn, der fik navnet Hans Pallesen. Den slags kom der flere af i slægten, hvorfor vi her er nødt til allerede nu at kalde ham senior. Da han blev gammel nok, gik han i lære hos glarmester Clausen i Broager, hvor han fik sit svendebrev omkring 1927/28. I Broager mødte Hans sin kommende kone, Ingeborg Jepsen, og de blev gift i 1936 – det år, hvor Hans overtog sin fars forretning på Nørregade 17 i Guderup.

16. august 1937

16. august 1937 blev en ny Hans Pallesen født, som vi herefter må kalde junior. Pallesen sen. gik og cyklede stadig rundt med glasset på ryggen, da han fik sin første lærling i 1943.I 1951 kom Hans Pallesen jr. i lære hos sin far, og firmaet talte da en mester, tre svende og to lærlinge. Man kørte stadig på cykel, men nu begyndte ruderne i vinduerne at blive større, og der meldte sig snart et transportproblem, så i 1953 fik man endelig den første varebil.

1956-58

I årene 1956-58 kom der et enormt opsving i byggeriet, og Hans Pallesen og Hans Pallesen jr. besluttede at åbne en afdeling på Bækgade 29 i Nordborg i lejede lokaler. Værkstedet var 9 m2. Firmaet talte nu to mestre tre svende og en lærling. Byggeriet fortsatte med fremgang – der blev bygget enfamiliehuse, skoler og andelsboliger rundt omkring på Als, så i 1965 flyttede man Nordborg afdelingen til større lokaler på Storegade 53, hvor man også fik butik med fotorammer og maleriudsalg, der i det daglige blev ledet af Hans Pallesen jr.´s kone, Sofie.

1976

Firmaets afdelinger voksede under de to mestre, og i 1976 kommer Hans Pallesen jr.´s søn, Palle Pallesen, i lære hos glarmester Bauman i Augustenborg. Da bedstemoderen døde i 1978, kom Palle hjem og lærte færdig både hos bedstefaderen og faderen, hvor han blev udlært i 1980. Palle fortsatte herefter som glarmestersvend hos sin far i Nordborg. Den yngre søn, Lars Pallesen, gik samme år i lære hos bedstefaderen, og efter læretiden fortsatte han som svend i firmaet, hvor han fortsat er glarmestersvend.

8. januar 1988

Den 8 januar 1988 døde Hans Pallesen sen., og den 1 april samme år overtager Palle bedstefaderens andel i firmaet sammen med faderen.

​Palle bliver i mellemtiden gift med Conni, og i 1992 køber de ejendommene Mellemvej 5 og Hesselhøjvej 16 i Nordborg – et tidligere snedkeri, der kom på tvangsauktion – og værkstedet på Storegade 53 blev flyttet hertil.

Afdelingen i Guderup fortsatte indtil 1994, hvor Hans Pallesen tog sig af den halvdags. Ejendommen blev solgt, og anvendeligt inventar fra det nu faldefærdige værksted blev flyttet til Mellemvej.

1. januar 1996

1.1.1996 købte Palle sin faders andel, og han er nu alene med Conni om den daglige ledelse. Hans Pallesen fortsatte med billedindramning – som glarmestersvend – indtil han gik på efterløn i februar 1999.

I de forløbne år er der kommet mange nye tiltag indenfor glarmesterbranchen: autoruder, termoruder, planglas, antikglas, sikkerhedsruder, brandhæmmende glas, spejle og aluminiumfacader. Det mest spændende er alligevel restaureringsarbejderne og fremstilling af blyindfattede kirkeruder, hvor man ikke bruger den første den bedste glarmester.

​Det er arbejder, som man gør sig fortjent til ved dygtighed og forståelse. Der har været bud efter fra menighedsrådene i Broager, Fjelstrup, Daler, Vojens, Uge, Hellevad og Notmark.

1997

I 1997 blev svømmehallen ved Idrætscentret i Nordborg udsmykket med glaskunst i gavlen. Kunstneren Niels Vinkel har skabt en 9,5 m høj og 3,5 tons tung glasmosaik, og Pallesen & Søn har monteret den på dens blivende plads.

Gavlen skulle alligevel restaureres med nyt glas og nye rammer, hvorfor kun glaskunsten, der er indbygget mellem glaslagene i termoruderne har været fordyrende.

Maj 2006

I maj 2006 flyttede værkstedet til adressen Storegade 2 i Nordborg.

2009

Kåre Jørgensen startede som arbejdsdreng hos H. Pallesen & og søn ved Palle Pallesen i 1999, der gik ikke længe før Palle Pallesen kom og spurgte Kåre Jørgensen om han kunne tænke sig at komme i lærer som glarmester hos ham, Kåre Jørgensen fandt arbejdet interessant og tog imod tilbuddet.

Kåre Jørgensen er udlært i 2003, og har været hos H. Pallesen & Søn i 10 år. D. 1 april 2009 blev H. Pallesen & Søn opkøbt af Kåre Jørgensen og hedder i dag Pallesen´s Eftf. ApS. Firmaet ligger stadig på Storegade 2, 6430 Nordborg.

1. maj 2010

Pr. 1 Maj 2010 flytter vi til adresse: Tontoft 15, 6430 Nordborg, til nogle nye og større lokaler.

​Vi glæder os til at byde jer velkommen i den nyrenoveret butik.

1. juli 2014

Firmaet skifter navn fra Pallesens Eftf. ApS til Sydjysk Glas ApS og virksomheden blev delt op i to – privat salg og engros salg.

(+45) 74 45 19 58
info@sydjyskglas.dk